Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ushuaia - až na konec světa

Argentinské město Ushuaia je situováno na samotném jihu Ohňové země, kde je omýváno vodami průlivu Canal Beagle. Právě ze zdejšího přístavu pravidelně vyplouvají expedice za poznáním Antarktidy, a proto není pochyb, že je Ushuaia opravdu nejjižnějším městem na světě.

Dále na jih leží už jen ostrov Isla Navarino, na kterém se nachází chilský vojenský přístav Puerto Williams. Ushuaia je hlavním městem argentinské provincie Tierra del Fuego (Ohňové země), která je zároveň také největším ostrovem v Jižní Americe. Svůj název získala Ohňová země podle ohňů, které na pobřeží zapalovali indiáni, aby varovali okolo plující lodě před nebezpečnými útesy a zároveň si těmito signály předávali informace. 

Ushuaia, Argentina

Návštěvníkům z Evropy může město Ushuaia připomínat daleký evropský sever, jako třeba Norsko nebo Švédsko. Krásná okolní příroda, čistý vzduch i moře a subpolární podnebný pás by tomu mohli odpovídat, ale že se nacházíte na jiném kontinentu, vám připomenou okolní ledovce a vrcholky hor vypínající se hned za městem. Dominantní je zejména hora Olivia s výškou 1410 metrů nad mořem, vrchol Cinco Hermanos nebo ledovec Luis Martial. Směrem do vnitrozemí pak vyčnívají další a mnohem vyšší štíty Patagonských And. 

Ushuaia, Argentina

Původními obyvateli této drsné krajiny byly početné indiánské kmeny, které se živily převážně rybolovem a lovem tuleňů. V Beaglově průlivu žili Yamanové, směrem na západ od nich pak Alakalufové. Přestože zde panovalo poměrně nehostinné počasí, chodili jen spoře oblečeni, před větrem se chránili tuleními kůžemi a na nohou nosili primitivní mokasíny vyrobené z kůže. Podle nich dostali od evropských námořníků svou přezdívku Patagonas, neboli Velké tlapy. Tento název se tak uchytil, že se později rozšířil na celou oblast a označoval území táhnoucí se až 1000 km směrem na sever. Tak vznikla dnešní Patagonie, která zahrnuje 23 argentinských provincií a její část náleží i k území Chile. 

Ushuaia, Argentina

Prvním Evropanem, který do těchto končin zavítal, byl portugalský mořeplavec Fernando Magalhães. Stalo se tak v červenci roku 1520, kdy zde zrovna panovala zima. Musel tady proto se svými námořníky přezimovat a 28. listopadu téhož roku se vydal na cestu na západ. Šťastně proplul nebezpečnou úžinou plnou mělčin a skalisek, která dnes nese jeho jméno, a dostal se až do Tichého oceánu. Jeho dobrodružná výprava se významně zapsala do dějin, protože díky ní Magalhães dokázal, že je Země kulatá a dá se celá obeplout. Po hrdinném Portugalci sem začali směřovat další a další dobrodruzi, kteří sem přijeli hlavně s vidinou zbohatnutí. Mysleli si, že najdou zlato, ale tak se nestalo a proto ve velkém začali lovit velryby. 

Ushuaia, Argentina

Stejně jako tomu bylo v Severní Americe, tak i zde příchod bílýchosadníků znamenal, že indiánům nastanou krušné časy. Běloši si domorodce podmanili a nutili je k náročné práci, na kterou nebyli zvyklí. Kromě toho, že jim zabrali jejich území, lovili velryby a tuleně, dovlekli jim navíc řadu nemocí, se kterými se indiáni nebyli schopni vypořádat. Rozšířily se neštovice, tuberkulóza i četné pohlavní nemoci. Dalším hřebíkem do rakve byl alkohol, kterému mnoho těchto původních obyvatel podlehlo. Během několika let tak indiáni v Ohňové zemi zcela vyhynuli a zbylo zde jen několik míšenců. 

Ushuaia, Argentina

Jako první Evropané se v oblasti dnešní Ushuaii natrvalo usídlili anglikánští misionáři vedení Thomasem  Bridgesem v roce 1871. Argentina s tím ale nesouhlasila a proto vyslala vojenskou výpravu, jež v roce 1884 ustavila v Ushuaiské zátoce podprefekturu. Osadníci nakonec uznali svrchovanost Argentiny a 12. října roku 1884 bylo na úpatí andských štítů Martial a Olivia založeno město Ushuaia. Tento den se dnes v Argentině slaví jako státní svátek. Ushuaia však začala sloužit jako útočiště argentinských vězňů, celá Ohňová země byla totiž místem, ze kterého podle vlády není úniku. Vězni zde byli ovládáni kolonisty a pomáhali s budováním nově vznikajícího města. Dnes stojí u turistického mola přístavu do Antarktidy velký obelisk připomínající založení města. Vedle něj se nachází i památník věnovaný obětem války o Falklandy (Argentinci zvané Malvíny). Válka mezi Argentinou a Británií trvala 74 dní, přesněji od 2. dubna do 16. června roku 1982. 

Ushuaia, Argentina

V roce 1947 byly trestanecké kolonie zrušeny a o tři roky později zde byla založena argentinská námořní základna, která výrazně přispěla k dalšímu rozvoji města. Místní obyvatelé měli možnost pracovat na výrobě elektroniky a součástek do nejrůznějších spotřebičů, ale koncem 80. let 20. století jim asijská konkurence tyto jistoty vzala. V Ushuaii dnes žije kolem 45 tisíc obyvatel, jejichž zdrojem obživy je z převážné části turistický ruch. 

Ushuaia, Argentina

Mezi největší turistické atrakce v okolí města patří národní park Parque Nacional de Tierra del Fuego, kam se můžete vypravit pomocí nejjižnější železnice na světě – Tren del Fin del Mundo (Vlak z konce světa). Vlak má 6 vagónů pro 120 cestujících a jeho součástí je dnes i restaurační zařízení, kde si můžete pochutnat na obědě nebo se občerstvit. Musíte však počítat s tím, že cena odpovídá jídlům z pětihvězdičkového hotelu. Trať je dlouhá 4,5 km a vede mnoha zajímavými místy, jako je bývalý indiánský tábor Rio Ajej, most Puente Quemado nebo kaňon Caňadón del Toro. 

Ushuaia, Argentina

Samotný vstup do národního parku se nachází v blízkosti konečné stanice, asi jen 11 km od Ushuaie. Park byl založen v roce 1960 na ploše 630 km čtverečních. Ochraňuje divokou a krásnou přírodu, s bukovými porosty, lišejníky a koberci pestrobarevných květin. V průzračné tyrkysové vodě jezera Fagnano můžete pozorovat plavající pstruhy duhové a lososy. Zvířata jako lišky, lamy, bobři či vydry se v této oblasti příliš nevyskytují, najdete je spíše severně odtud.

Ushuaia, Argentina

Přímo v Ushuaii můžete navštívit zajímavé muzeum Museo Territorial Fin del Mundo, které vystavuje řadu předmětů zaměřených na přírodovědu a etnografii oblasti.  K vidění jsou například předměty vyhynulých indiánů, pozůstatky po vězních nebo dokonce zbytky z vraků lodí, které zde ztroskotaly. Velmi nebezpečným místem byl mys Hoorn, kde kvůli větru, mlze a vysokým vlnám ztroskotala téměř každá čtvrtá proplouvající loď. Další unikátní exponáty jsou umístěny v námořním muzeu Museo Marítimo. Pokud budete mít odvahu, můžete se katamaránem vypravit po zálivech Lapataia a Ensenada, okolo majáku Les Eclaireurs nebo na souostroví Isla de los Estados, kde se nachází jedno z nejzapadlejších vězení na světě. Dnes však již neexistuje a stala se z něj přitažlivá turistická atrakce. 

Kromě přírody čeká na turisty v Ushuaii i několik restaurací, kaváren a obchůdků se suvenýry, které jsou však poměrně drahé. Najít se dají i moderní markety, kde se za rozumnou cenu prodává nezbytné polární oblečení, ale i další zboží téměř z celého světa. Ushuaia je bezcelní zónou a tak zde můžete nakoupit s výraznou slevou. Domky místních lidí jsou postaveny převážně ze dřeva a dodávají tomuto místu jeho jedinečný a charakteristický vzhled. 

- jap -

Článek byl zobrazen 7 098 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko