Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Buenos Aires – kde vanou „dobré větry“

V místě, kde řeky Uruguay a Paraná ústí do Tichého oceánu, bylo na pobřeží vystavěno město Buenos Aires, jež se stalo hlavním městem Argentiny. Je považováno za jedno z nejevropštějších měst a to hlavně kvůli místním obyvatelům, kterými jsou převážně potomky italských emigrantů.

Obyvatelům Buenos Aires se říká Portenos, neboli „lidé z přístavu“ a dnes jich zde žije kolem 3 milionů. Tito lidé sem přišli v 19. století a přinesli s sebou národní kulturu, tradice i kuchyni. Proto se zde můžete setkat s vynikajícími restauracemi, galeriemi, divadly a muzei, jež mají blíže k Evropě než k Latinské Americe. Zato nezaměnitelné tango, které se v metropoli velmi rozšířilo, je plné typicky jihoamerického temperamentu.

Buenos Aires se rozkládá na ploše kolem 203 kilometrů čtverečních a je nejen důležitým politickým, kulturním a hospodářským střediskem státu, ale také významným přístavem situovaným v zálivu La Plata. Město obklopuje rozsáhlá úrodná rovina, tzv. pampa, která ovšem postupně ustupuje průmyslovému centru a budování nových dopravních tepen. Součástí města se stala řada průmyslových, ale i obytných předměstí. Je to však také město kontrastů, můžete zde vidět luxusní vilové čtvrti sousedící s chudinskými a nevzhlednými slumy.

Historie města sahá až do 16. století, přesněji do roku 1536, kdy zde byla pod názvem Puerto de Nuestra Seňora de Santa Maria del Buen Aire založena osada španělským dobyvatelem a mořeplavcem Pedrem Mendozou. Samotný název by se dal do češtiny přeložit jako „Přístav naší Nejsvětější Panny Marie dobrého větru“. Osada tak byla pojmenována po patronce námořníků, která údajně odpovídala za příznivé větry nad městem. První španělští osadníci se však brzy dostali do konfliktu s původními domorodými indiány, proto museli v roce 1541 tuto oblast opustit a území ovládli opět indiáni. Kolonizátoři se sem vrátili až v roce 1580 a na místě první osady nechali postavit město s ještě složitějším názvem Ciudad de la Trinidad, y Puerto de Santa Maria del Buen Aire (česky Město Nejsvětější Trojice a přístav Nejsvětější Panny Marie dobrého větru).

Tehdy ve městě žilo kolem 600 obyvatel a při pohledu na něj by asi nikdo neodhadoval, že z něj jednou bude hlavní město celé země. Vypadalo poměrně uboze a nikdo o něj nejevil větší zájem. Do širšího povědomí se Buenos Aires dostalo až v roce 1776, když se stalo hlavním městem španělského místokrálovství Río de la Plata. Roku 1826 pak získalo statut hlavního města Argentinské konfederace a roku 1880 pak samostatné Argentiny.

Centrum dnešní metropole je poměrně hlučné a dost zalidněné, ale jakmile si na tento fakt zvyknete, začnete se zde cítit příjemně. Dominantou města se stal obelisk nacházející se na ulici Avenida 9 de Julio. Postaven byl roku 1936 při příležitosti 400 výročí příchodu prvních Španělů. Právě zde poprvé zavlála vlajka svobodné Argentiny.

Architektura centra Buenos Aires je typicky francouzská a pochází z konce 19. století. Podle ní se městu někdy také říká „Paříž Latinské Ameriky“. Mezi nejpůsobivější památky patří slavné divadlo Teatro Colón na Avenida Nueves de Julio, v němž se v minulosti rozléhaly nádherné hlasy světových tenorů včetně Luciana Pavarottiho. Stavba se pyšní skvělou akustikou a patří k nejzajímavějším ve městě. Její základní kámen byl položen na konci 19. století, ale ke slavnostnímu otevření došlo až po dlouhých 18 letech Verdiho Aidou. Uchvacující však není jen interiér, ale také venkovní výzdoba včetně mramorových sloupů, zdobených schodišť a zlatých salónků.

Jednou z hlavních turistických atrakcí města je známá čtvrť La Boca plná pestrobarevných domů v italském stylu, jež byla vystavěna kolem řeky Riachuelo. Nachází se zde mnoho zajímavých budov, jako například Caminito, což je vyhlášený taneční sál pro tango. Navštívit zde můžete Museo de Bellas Artes de La Boca, které založil Pedro de Mendoza roku 1835. V roce 1940 byl postaven stadion Boca Juniors Stadium, kde dnes trénují nejlepší fotbalové týmy Argentiny.

Ve čtvrti Recoleta si nenechejte ujít návštěvu muzea voskových figurín Wax-Historical Museum. Ve stejné části města se rozkládá zajímavý hřbitov Cementario de la Recoleta, který svými hroby připomíná miniatury města a je z architektonického hlediska velmi významný. Proto byl také vyhlášen státem chráněnou kulturní památkou. Právě zde odpočívá nejslavnější argentinská žena – Evita Perónová. Krásnou církevní stavbou je kostel Iglesia de Nuestra Senora de Pilar z roku 1732. V muzeu Museo Nacional de Bellas Artes jsou uschovány vzácná díla od Renoira, Rodina, Moneta, Van Gogha a mnoha argentinských umělců.

Mezi nejzajímavější místa Buenos Aires patří náměstí Plaza de Mayo s budovou prezidentského paláce Casa Rosada (Červený dům). Právě odtud pronášeli své největší projevy hlavní představitelé státu, včetně Juana Peróna. V muzeu Museo de la Casa de Gobierno můžete vidět chronologický přehled všech prezidentů až do roku 1996 a katakomby z 18. století. Nedaleko stojí katedrála Catedral Metropolitana, kde je uložena hrobka osobnosti Argentiny Josého de San Martín. Na největším náměstí města, Plaza del Congreso, najdete budovu Národního shromáždění Congreso de la Nación a pomník dvou kongresů Monumento a los dos Congresos s fontánou. Spousta zajímavých míst se nachází ve čtvrti Palermo, je zde například botanická a zoologická zahrada, planetárium, dostihová dráha, hřiště na pólo a růžový sad.

O tom, že je Buenos Aires významným uměleckým centrem svědčí celá řada muzeí, která jsou rozeseta po metropoli. Nejvýznamnější je Národní muzeum krásných umění na Avenida del Libertador s uměleckými díly, kterým dominují skvosty mistrů štětce skutečného věhlasu, například Vincenta Van Gogha nebo Pabla Picassa. Známou uměleckou čtvrtí je také Monserrat, kde v bloku Manzana de las Luces najdeme nejstarší kostel ve městě Iglesia San Ignacio. Za návštěvu stojí také tradiční velký trh s rukodělnými výrobky, Národní muzeum či Železniční muzeum ve čtvrti Retiro. Pokud si chcete trochu odpočinout od ruchu velkoměsta, zavítejte do čtvrti Belgrano, kde se nachází park Barrancas z roku 1892 či park General Manuel, jež je považován za historické dědictví města.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 9 951 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko